szabadteri-joga

A szabadtéri jóga előnyei 4+1 érv

A jóga egyik (sok) szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhető. És kiderült, hogy a természet egészen másképp fokozza a gyakorlást, mint a stúdió. Egy nemrégiben készült svéd tanulmány szerint a természet, különösen a fraktálok (például a faágakban és páfránylevelekben organikusan megjelenő minták) látványa fokozza az éber relaxációt és a belső összpontosítást – a jógagyakorlat két igen fontos összetevője. „Van értelme rossz idő esetén bent gyakorolni” – mondja Amos Clifford, az Association of Nature & Forest Therapy igazgatója…

De, mikor felejtettük el, hogy egy ragyogó napon kint gyakoroljunk?”

A természet összeköt minket a gyökereinkkel. A fű, az tavak, a fák mind az ősi világunk részei. Ez az a hely, ahol a legjobban otthon érezzük magunkat. Bár egy erőteljes túrának is megvannak a maga előnyei, a jóga gyakorlása a szabadban a stagnáló rutint is felfokozott élménnyé változtathatja.

Íme, 4+1 érv, a szabadtéri jóga mellett:

1. A természetben töltött idő feltölt energiával.

jóga a szabadban paschimottanasana
A természeti környezet megnyugtat

Idegrendszerünk úgy fejlődött ki, hogy a stresszes pillanatokat energiakitörésekkel szakítja meg – ez egy túlélési taktika, amelyet akkor alkalmaztunk, amikor a vadászó-gyűjtögető közösség tagjai voltunk. Ma ez a frusztrációt sokkal nehezebb levezetni a városi környezetben. A szabadban töltött idő jeleket küld az agynak, hogy a szervezet ismét az eredeti környezetében van, és újrakalibrálja magát, hogy éber maradjon, mondja Clifford. Nem meglepő, hogy egy frissen megjelent tanulmány szerint, amikor az emberek időt töltenek erdei környezetben, az életerő és a vitalitás érzése fokozódik.

Ezt mi magunk is érezzük a bőrünkön. Ez az igazi üzemanyag egy boldog élethez!

2. A természetes táj fokozhatja a tudatosságot.

Amikor elhagyod a stúdió négy falát, minden érzékszerved felébred – különösen az illat, a látvány és az érintés aktiválja az agy olyan részeit, amelyek a jelenbe hoznak. A friss levegő fokozza a légzés tudatosságát. Érezni, ahogy az oxigén szétáramlik a tüdőmben, kitisztítja az elmémet és megerősíti a gyakorlatomat.”

Mi több, a Dél-kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy a gyönyörű táj látványa endorfinokat szabadít fel. Ezek azok a jó közérzetet keltő vegyi anyagok, amelyek örömet okoznak nekünk.
„Talán a zöld szín az agyunk alapértelmezett üzemmódja” – írja Dr. Esther Sternberg A hely és a jólét tudománya című könyvében. A fű vagy a hűs föld érintése további stimulációt biztosít.

3. Ha új környezetben gyakoroljuk a jógát, az önbizalmat építhet.

Jóga a szabadban szukhasana
Jóga a napsütésben

Az első alkalommal kint gyakorolni kínos érzés néha. 🙂 Könnyű öntudatosnak érezni magunkat, ha megszoktuk, hogy egy meghatározott környezetben gyakorlunk. Míg a megszokás biztonságot nyújt, a komfortzónádon kívülre lépve kaput nyitsz a jógagyakorlatod teljesen új értelmezéséhez. Képzeld el a napüdvözlet erejét a valódi napsugarak alatt, vagy a fa pózok élénkségét, miközben a falon lévő pont helyett egy valódi fára koncentrálsz.

4. A szabadban tovább fokozhatja a meditáció előnyeit.

A tudósok már kimutatták, hogy azoknak, akik rendszeresen meditálnak, kisebb az agyuknak az a része, amely a üss-vagy-fuss reakció kezeléséért felelős. Az Environmental Health and Preventative Medicine című szaklapban közzétett terepvizsgálatok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik erdei környezetben voltak, szemben a városival, alacsonyabb volt a kortizol nevű stresszhormon koncentrációja.

„Buddha nem egy meditációs teremben volt. Ő az erdőben volt. Itt az ideje, hogy újra hazatérjen.”

+1 Bónusz

Az enyhén egyenetlen felület megmozgatja és erősíti a törzsedet. Ahogy egyre gördülékenyebben feldolgozunk egy érzékszervi élményt, az érzéki élménnyé alakul át, amely kikapcsolja agyunk listakészítő részét, és a mostra összpontosít.

Próbáld ki velünk a szabadtéri jógát Veszprémben. Az ingyenes alkalmakról az alábbi linkre kattintva olvashatsz.

Érdekel a szabadtéri jóga!