logo-joga

Jóga

Jóga veszprémben

 • Elkezdenél jógázni, de nem tudod, hogy milyen órával kellene kezdened?
 • Kétségeid vannak, hogy Neked való-e a jóga?
 • Minden, ami az első óra előtt tudni érdemes!
kezdo-jogazo

1.Neked való a jóga?

NEKED! Ha…

 • Le akarsz számolni a bádogember érzéssel
 • 1,5 órára igazán ki szeretnéd kapcsolni a külvilág zaját  
 • Régen tapasztaltad már a megpihentség és béke állapotát
 • Szeretnéd feltornázni az energiaszintedet.
 • Szereted a jó társaságot
Heni
Kép a 2021-es nyílt napunkról.

2. Tévhitek

5 téveszme, amit az emberek gondolnak a jógáról.

1. "A jóga egy vallás?"

A jóga nem vallás, hanem életfilozófia. A jóga egy szellemi és spirituális út, de nem kötelez arra, hogy Neked hinned kell valamiben. Nem rendelkezik dogmarendszerrel, és nem épült rá egyház sem. Viszont minden vallás követői közt találni jóga gyakorlókat világnézettől függetlenül bárki magáénak érezheti, hiszen a jóga filozófiájának nincs más célja mint az emberi lét kiteljesedését elérni.

2. "Merev vagyok, ezért nem tudok jógázni."

A jóga erősít, javítja a testtartást, az egyensúlyérzéket és a rugalmasságot. Ha zavar, hogy nem éred el a talajt, vagy bádogembernek érzed magad, akkor pont erre a mozgásformára van szükséged. Megannyi gyakorlata, szó szerint átmozgatja minden porcikád, felfedezve rég elfeledett izmaid. Ez a változatos nyújtás vezet oda, hogy a tested hajlékonyabbá válik.

3. "A jógához speciális testalkat szükséges."

A jógához nem lehetsz túl sovány vagy túlsúlyos, túl idős vagy túl fiatal. Az alábbi képeken híres jógaoktatókat láthatsz.

100-eves-joga-oktato
Tao Porchon Lynch
duci-joga-oktato
Joe Lizz
legfiatalabb-yoga.oktato
Tabay Atkins
4. "A jóga uncsi."

Egészen mást fogsz gondolni erről az első jógaórád után. A jóga komplex gyakorlatai kihívást jelentenek a testnek és az elmének is. A jógával egy csodás felfedezőútra indulsz el a saját belső világod felé. Figyelni kell a mozdulataidra, a stabilitásodra, a légzésedre. Ez az utazás a matracon túl a hétköznapjaidban is folytatódni fog.

5. "A jóga csak a nőknek szól."

Erre oktatónk, Viczián Zoli is rácáfol.  🙂
Valóban hölgyek gyakorolják túlnyomó többségben, aminek az oka az, hogy a férfiak hajlamosabbak az intenzívebb, izzasztóbb, erőteljesebb sportokat választják. Mindazonáltal a férfiaknak éppen annyira van szükségük a rugalmasságra, a helyes testtartásra és légzésre, mint a nőknek. Nálunk is tiszteletüket teszik az urak, több óránkon is.

3.A jóga pozitív hatásai

A jóga mára egy alaposan kutatott területté vált a tudományos világban.

A jógával megtanuljuk jobban megérteni testünket és tudatunkat. Így célzottan befolyásolhatjuk egész közérzetünket. Nem véletlenül mondják, hogy a jóga teljes bensőnket erősíti. De még ennél is többet tud…

 • Erősíti az immunitást
 • Javítja a szív- és érrendszer működését
 • Emeli az alvás minőségét
 • A jóga segíthet a kiégésen és szorongáson
 • Javítja az egyensúlyt és koordinációt
dandasana

4.Lehet fogyni a jógával?

Ez a kérdést számtalanszor megkaptam már, és elég összetett rá a válasz. Fontos megérteni, hogy a jóga gyakorlatok végzése elsősorban a test-szellem-lélek egységére törekszik, nem pedig a test megváltoztatására. Mindazonáltal, ahogy a jóga gyakorlatai révén nemesedik a testük, nagy változások következnek be. Hogy ez milyen hamar történik meg, az a jógázás rendszerességétől függ… 

Itt szokott egy másik tényező is közre játszani. Aki változtat az életmódján, és elkezd rendszeresen mozogni, többnyire az étkezésére is nagyobb figyelmet fordít. Nagyobb súlyfeleslegnél szinte minden esetben tapasztalunk súlycsökkenést.

DE, ha valaki fogyni szeretne akkor kardió jellegű edzéseket is kell végeznie. Kardió edzés során megemelkedik a pulzus, megizzad az ember, eközben pedig a szervezet a felhalmozott zsírszövetekből nyer energiát.

Ezt tökéletesen kiegészíti a jóga azzal, hogy segít a szövetek közötti térből és az ízületekből kipréselni a pangó folyadékot, salakot, így a szervezet méregtelenítési folyamatait is támogatja. Ezzel növeli a kardió edzések hatásfokát, és ezen túlmenően segít nekünk, hogy az intenzívebb edzéseket is könnyebben végezzük.

Összegezve, ha valakinek kimondottan a fogyás a célja, akkor mindenképp érdemes a kardió edzéseket és a jógát együtt gyakorolni. Nagyszerűen kiegészítik egymást, és változatosabb lesz a mozgásunk, így a testünk is szépen fog fejlődni.

joga-fogyas

5.Mit érdemes tudni az első óra előtt?

 • Érkezz 15 perccel órakezdés előtt!
 • 1,5 órával jógázás előtt már ne egyél!
 • Óra előtt és után igyál vizet, de közben Ne!
 • Kényelmes ruhában érkezz, amiben szabadon tudsz mozogni.
 • Lehetőség szerint mezítláb gyakorlunk.
 • Ne vidd be a telefonod a terembe.
 • Kérdezz nyugodtan szólj a tanárnak, hogy még sosem jógáztál, külön figyelni fog rád a csoportban
 • Ha van sérülésed azt mindenképp jelezd az oktatónak!
 • Hagyd kint a versenyszellemet.
Heni_nyilt-nap
Jóga a Séd mellett.
ladonyi-bori

6.Hogyan épül fel egy jógaóra?

Stúdiónkban a jógaórák 90 percesek.

Általánosságban a gyakorlás elején van egy pár perces ráhangolódás, ami után következik az ízületek átmozgatása, majd téma szerinti jógapózok, sorozatok (pózok egymás után). Ezt koronázzuk meg a végén egy 10-15 perces relaxációval.

Az óra eleji ízületi átmozgatást nevezhetjük bemelegítésnek is, felkészítjük a testünket a komplexebb gyakorlatok elvégzésére. Az órán megjelennek ülő-, álló- csavaró- előre- és hátrahajló-gyakorlatok, egyensúlyi és fordított testhelyzetek a csoport képességeinek függvényében. Széles a repertoár.

Mi lesz, ha valamit nem tudok megcsinálni?

Minden gyakorlatnak van alternatív, könnyebb változata, így nem kell aggódni, ha valami nem megy, az oktató ajánlani fog helyette másik variációt. Emellett stúdiónk teljesen felszerelt jógaeszközökkel (hevederek, blokkok, hengerpárnák), amiket ilyen esetekben használunk is, hogy segítsünk Neked.

Az óra közben, vagy végén lehetnek légzőgyakorlatok, illetve mantrákat is gyakorolhatsz adott oktatóval.

Jóga Előtt

7.Milyen órát válasszak?

Megértjük, ha valaki gondban van, mikor először ránéz az órarendre!

Még avatott szemnek sem lehet egyértelmű, hogy mi a különbség a hatha jóga, tradicionális jóga vagy a kezdő jóga között. Napjainkban nagy divat lett az órákat különféle névvel (gerincjóga, dinamikus jóga, stresszoldó jóga, flow jóga és még sorolhatnánk…) illetni.

A jóga ma ismert gyakorlatai a Hatha jóga megközelítésében formálódtak az elmúlt párszáz évben. Ez egy klasszikus vonal, mely napjainkra széles körben ismertté vált. Gyakorlatilag a hatha- és tradicionális jóga kifejezésekre szinonimaként is tekinthetünk. Szerintünk, nem érdemes a jógát szétbontani, hiszen a gerincjóga is lehet stresszoldó hatású, és a stresszoldó jóga során is átmozgatjuk a gerincünket. 

Az általunk képviselt megközelítésben a jóga célja a test-lélek-szellem harmóniába hozása.

Különbséget az óráinkban az oktató személye jelenti! Mindannyiunknak megvan a saját óravezetése, stílusa, nyelvezete. Érdemes kipróbálni több órát, hiszen előre nem tudhatod, hogy ki lesz számodra a legszimpatikusabb. Ez az elején fontos, mivel az oktató személye és a csoport hangulata hatalmas motivációs erő.

Azt ajánljuk, hogy élj a 10 napos próbabérletünkkel, így mindenkivel meg tudsz ismerkedni! Ez alapján már magabiztosan ki tudod választani a hozzád illő órát.

probaberlet

Kérd az oktatótól az első órádon!

– Jelentkezz be nála telefonon.-

8.Órarend

Mangala-orarend

Nagyíts Bele!

Jelentkezz és érdeklődj az oktatóknál a megadott telefonszámokon!