A gluténmentes pudingok gyakran csalódást okoznak, de ez a hagyományos recept adaptációja nagyon jól működik, és joghurttal tálalva, fagylalt vagy puding alternatívájaként!
Ez a desszert ráadásul finomított cukormentes! A kókuszcukor nagyszerű alternatívája a porcukornak, valamint a mandulaliszt gyönyörűen helyettesíti az búza lisztet. Fahéjjal megpakolva természetesen édesíti az ételt, és segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet. Azonban még mindig túl édes, akkor próbáld meg kevesebb cukorral elkészíteni. Ez az amit nehéz megtenni! J
Hozzávalók
1000 g alma
25g kókuszcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
A morzsához
100 g dió
110 g kókuszcukor
75 g ghee (vagy vaj)
200 g őrölt mandula
2 teáskanál őrölt fahéj
Módszer
Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra. Szükséged lesz egy kb. 20 x 28 cm-es és 5 cm mély sütőformára.
Hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk szeletekre az almát, majd dobjuk egy tálba a kókuszcukorral és a fahéjjal. Én ezt inkább a sütőtálban teszem, mint egy külön edényben, hogy megspóroljam a mosogatást.
A feltét elkészítéséhez egyszerűen tedd a ghít, az őrölt mandulát, a fahéjat és a kókuszcukrot egy robotgépbe, és addig pépesítsd, amíg morzsára nem hasonlít.
Adjuk hozzá a diót, és rövid ideig dolgozzuk, amíg a dió viszonylag finomra nem aprítódik, de még mindig marad apró darab.
Ha nincs robotgépünk akkor egy tálban keverjük össze a vajat a mandulaliszttel, addig amíg morzsára nem hasonlít, majd keverjük bele a fahéjat, a kókuszcukrot és az apróra vágott diót.
Szórjuk a morzsás keveréket az almára, egyenletesen eloszlatva a tál széléig. Nyomkodd le erősen, mert minél szorosabban van összecsomagolva, annál ropogósabb lesz.
Süsd a morzsát a sütő középső polcán 35-40 percig, ekkorra az alma megpuhul, a teteje pedig aranybarna és ropogós lesz.
Melegen vagy hidegen tálalva is finom, és a hűtőben néhány napig eláll, ha marad belőle!