Rezgésekkel gyógyít a tibeti hangtál terápia

A tibeti hantál bronzból készült hangadó eszköz, melyet a keleti (és mostanában a nyugati alternatív) gyógyászatban is használnak. A hangtálak megszólaltatva vagy rezegtetve erős hang és rezgő hatásuk által a testre és pszichére egyaránt hatással vannak. Ezek a hatások egyfajta harmonizáló, gyógyító, energetizáló, relaxáló következményekkel járnak.

A harmóniának és egyensúlynak a tibeti gondolkodásmódban központi szerepe van.: hitük szerint minden élőlény arra teremtődött, hogy a harmóniát és a mindenséggel való egységet keresse. Az egyensúlyi állapot, ami a jó egészséggel egyenlő, csak harmónia által érhető el és tartható fenn.

A hang és rezgésterápia, mint gyógymód arra épül, hogy az embernek összetett energiarendszere van, mely rendszer több ponton kapcsolódik egymáshoz. Ha valamelyik energiaközpont működése nem kielégítő, úgy betegség léphet fel. Az egészség helyreállítása különböző hangrezgésekkel jól támogatható. A tibeti hangtálaknak, gongoknak és más eszközöknek erőteljes harmonizáló, energetizáló hatása van, melyek az energia felvevő rendszeren keresztül hatva helyreállítják a testi-lelki energiák egyensúlyát. Ennek eredménye az egészség visszaállítása.

A hang és rezgésterápia nem új eljárás, a legősibb orvosi gyakorlatok közül is az egyik legelterjedtebb volt. A hagyományos orvoslás mellett olyan alternatív és holisztikus személetet és módszert kínál, melynek pozitív hatásait tapasztalatok igazolják. Emellett a hangterápiás kezeléseknek káros mellékhatásai nincsenek.

A kezelések következtében az érzelmek harmonizálása által a test is egészségesebb lesz, az immunrendszer aktivizálása stimulálja a szervezet öngyógyító folyamatait. Hatással van a szervezet keringési és anyagcsere folyamataira azáltal, hogy lazítja a fáradt, terhelt fesztült izmokat, serkenti az endorfinok termelődését, ezáltal fájdalomcsillapító hatása is van.

Az egészséges szervezet egy saját ideális frekvencián rezeg. A sok ártalmas hatás ezt a harmóniát megzavarja. A hangtálak rezonanciája úgy stimulálja a szöveteket, hogy az képes legyen ismét a saját, eredeti frekvenciáján rezegni. A rezgés elsősorban a testünkben 60-70 %-ban megtalálható található éltető és közvetítő közegen, a vízen keresztül hat, sejtszinten megmozgatva a szervezetet és egy erőteljes anyagcsere folyamatot indít el.

A klinikai orvoslás napjainkban a zenét és a hangokat - ideértve a hangtálak használatát is - a következő állapotok és betegségek kezeléséhez tartja hatásos kiegészítő terápiának:

Stressz hatására
Pszichoszomatikus megbetegedések
Szellemi fogyatékosság
Autizmus
Depresszió
Pánikbetegség
Szenvedélybetegségek (elsősorban drog és alkoholfüggőség)
Gyermeki hiperaktív magatartás
Iskolai tanulási problémák
Demencia
Fizikai kimerültség
Műtét utáni lábadozás

 

Forrás: Bálint Györgyi: Tibeti hangtálak és egészségmegőrzés (2009-2011 G50 Kiadó)

 

Friss hírek

Jóga Nyílt Nap 2020-08-21 18:49:59
A Jógik misztikus világa 2018-04-18 14:34:21
Köszönjük Nitai 2018-04-18 14:30:32

Cím

Mangala Jóga Stúdió
8200 Veszprém, Diósy Márton utca 2/E (bejárat a játszótér felől)
P: +36-30-421-8799