Az energia természete és a csakrarendszer funkciója

A keleti filozófiák és gyógyászati eljárások alaptézise, hogy ha az ember harmóniában él a természet törvényeivel, úgy egészséges és kiegyensúlyozott lesz, mivel az életenergia szabadon és egyenletesen tud áramolni a testben. Egyértelműen a gátolt energiaáramlást tették felelőssé a megzavart energiaegyensúlyért, az érzelmek labilitásáért, a harag, a félelem, idegesség, szomorúság kialakulásáért. Ezek a negatív érzelmi állapotok ugyanis gyengítik az embert, védtelenné teszik a betegségekkel szemben.

A keleti filozófia szerint az éltető, mindent átható energia (csi vagy prána) az élet alapja. Létezésünk, testi-lelki fejlődésünk, az univerzumból örökké áradó energia nélkül nem lenne lehetséges. Az emberi testnek megvan az a képessége, hogy fenntartsa az egyensúlyt, melynek megléte mellett az energiák szabadon tudnak áramolni, hatni. Ehhez szükség van olyan összekötő csatornákra, melyek felfogják az energiát. Ezek a belső antennák, energiaközpontok a CSAKRÁK.

A csakra szanszkrit eredetű szó, jelentése: a fény kereke. Az elnevezés azon filozófián alapszik, hogy a Legfelsőbb Lény különböző energiafajtákat áraszt magából, például vitalitás, életerő, pszichikai erő. A csakrák, ezek a láthatatlan, forgó mozgást végző energiatölcsérek közvetítik az univerzum energiáját az emberbe. Az egészséges csakrákat úgy lehet elképzelni mint tölcsér alakú virágkelyheket, mely virágok szárai a gerinc egy-egy pontjához kapcsolódnak.

Hét fő csakra csatlakozik a fizikai testhez. Ezek az energia felvevő és leadó helyek a fejen és a törzsön találhatók. Az, hogy mennyire vagyunk egészségesek, energikusak, többek között azon múlik, hogyan működik a csakrarendszerünk.

A keleti orvoslás szerint, ha az ember megbetegszik, a csakrái torzzá válnak, működésük csökken, forgási sebességük módosul. Emiatt az energia, az életerő nem tud szabadon áramolni. Ám még csak betegnek sem kell lenni ahhoz, hogy a csakrák működése diszharmonikussá váljon. A csakrák kisebbé válásához már az is elegendő, ha valaki egészségtelen életmódot folytat, nem végez testmozgást, keveset tartózkodik friss levegőn, tudatmódosító szereket használ. Ha stresszhatás ér bennünket, ha tartósan negatív érzések uralnak bennünket, a csakrák szintén összeszűkülhetnek. A szűk csatornán keresztül pedig az energia áramlása erősen korlátozott.

A csakrarendszer működése lehetővé teszi a folytonos lomtalanítást is, a testi-lelki működés következtében elhasználódottá vált energiák eltávolítását. A torlaszok nélküli, optimális méretű és működésű csakrák, képesek és továbbítani a testi és lelki működés számára fontos energiákat. Emiatt lényeges a rendszer egyensúlyi állapota, és a folytonos szabad átjárhatóság. Ha torlaszok keletkeznek a rendszerben, úgy ez a természetes áramlás lelassul, a harmonikus működés pedig veszélybe kerül.

A hét fő csakra alulról felfelé haladva:

1. Gyökér csakra, mely a gerincoszlop alsó végén található

2. Szakrális (sex) csakra, mely az ágyék irányában található

3. Köldök csakra (solar plexus) mely a köldök irányában található

4. Szív csakra, mely a szív irányában található

5. Torok csakra, mely a torok vonalában található

6. Harmadik szem csakra, mely a homlok közepén található

7. Korona csakra, mely a fejtetőn található

Az egyes csakrák egymástól eltérő frekvencián rezegnek, melyek pontosan meghatározhatók. Az egyes csakrák egészséges rezonanciájára hangolt hangtálak a sérült, rosszul működő csakrákat az egészséges rezonanciájára emlékeztetik, ezáltal késztetve az optimális működésre.

Mivel mindegyik csakra együttműködik a többivel, így az egyik diszharmóniája kihat a többi működésére is. És megfordítva is igaz: valamely csakra egészséges működésre késztetése pozitív hatással van a többi sérült, vagy részlegesen működő energiaközpont működésére is.

A hangtálak gazdag rezonanciája úgy az egyes csakrák kezelésére, mint a teljes csakrarendszer harmonizálásra használható.

 

Forrás: Bálint Györgyi: Tibeti hangtálak és egészségmegőrzés (2009-2011 G50 Kiadó)

 

 

Friss hírek

Jóga Nyílt Nap 2020-08-21 18:49:59
A Jógik misztikus világa 2018-04-18 14:34:21
Köszönjük Nitai 2018-04-18 14:30:32

Cím

Mangala Jóga Stúdió
8200 Veszprém, Diósy Márton utca 2/E (bejárat a játszótér felől)
P: +36-30-421-8799