A fémek jelentősége

A terápiás célra alkalmas hangtálak általában 7 fém ötvözetésből készülnek. A hagyomány szerint ezek a fémek a következők: arany, ezüst, réz, vas, ón, cink és higany. Minden fémnek megvan a hozzá rendelhető égiteste is, melyek különböző energiákat jelenítenek meg és más-más tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az aranyhoz kapcsolható égitest a Nap. A bolygóknak a Nap körüli keringése kifejezi a születés, élet, halál újjászületés ciklusát. A Nap ereje megjeleníti az isteni erőt, a szellemi fényt, a lélek világosságát, az intuitív tudást, a vitalitást, az életenergiát a sugárzó egészséget.

Az ezüsthöz kapcsolható égitest a Hold. A Hold jelképezi az időt, a fejlődést, az intuitív és lelki energiákat. A Hold minden egyes fázisa a természet ciklikusságát, a testi ciklusokat, az emberi életciklusokat szimbolizálja.

A higanyhoz kapcsolható égitest a Merkúr. A Merkúr hidat képez az isteni és az emberi között, összekapcsolja a szellemet a testtel. Megjeleníti az intellektust, a gondolkodást, a tudást, a kommunikációt.

A rézhez kapcsolható égitest a Vénusz. Hatására valamennyi élőlény magához vonzza a másik nemet. Megjeleníti a kreativitást, művészetet, szépséget, szerelmet, szexualitást és harmóniát.

A vashoz kapcsolható égitest a Mars. A Mars megjeleníti a nemzőerőt és a háborút. Kifejezi a harc megkezdéséhez szükséges elhatározást, az ütközethez és a hódításhoz szükséges nyers energiát, a megtermékenyítő erőt.

Az ónhoz kapcsolható égitest a Jupiter. Ereje megtestesíti a szellem erejét. Megjeleníti az univerzális tudást, a misztikus tapasztalatot, a kozmikus látást.

Az ólomhoz kapcsolható égitest a Szaturnusz. A Szaturnusz a materializmust, a befelé ható erőket, az összehúzódás energiáját jeleníti meg, mely mind földi, mind lelki és szellemi szinten megnyilvánul.

A hét különböző napjain is más és más teremtő energia érvényesül:

Hétfőn a Hold-erő, kedden a Mars-erő, szerdán a Merkúr erő, csütörtökön a Jupiter-erő, pénteken a Vénusz-erő, szombaton a Szaturnusz erő, vasárnap pedig a Nap-erő jelenti az uralkodó energiát. Egyes indoeurópai nyelveknél e fenti égitestek neve visszaköszön hét napjainak elnevezésében is (pl. angol és francia nyelv).

 

Forrás: Bálint Györgyi: Tibeti hangtálak és egészségmegőrzés (2009-2011 G50 Kiadó)

 

Friss hírek

Jóga Nyílt Nap 2020-08-21 18:49:59
A Jógik misztikus világa 2018-04-18 14:34:21
Köszönjük Nitai 2018-04-18 14:30:32

Cím

Mangala Jóga Stúdió
8200 Veszprém, Diósy Márton utca 2/E (bejárat a játszótér felől)
P: +36-30-421-8799