A jóga szanszkrit kifejezés, amelyet többféleképpen lehet magyarázni. Ezek a magyarázatok együttesen adják meg azt a tényleges jelentést.

- . A jóga szó első és e témakörben leginkább használt jelentései a kapcsolat, az összekapcsolódás, az érintkezés, az összeillesztés, az egyesülés, mely az élőlény egyfajta, a létezés alapvető transzcendentális forrásával történő, egyesülését, tartós kapcsolatát, vagy a hozzá való visszatérést jelenítik meg.

- A jóga másik, széles körben használt jelentése például a rögzítés, az összpontosítás, a megfegyelmezés, a kontroll, a járom és az iga. Ezeket a jelentéseket a jógahagyományok alapvetően az elmére és a gondolatokra vonatkoztatva használják.

A jóga folyamata különböző szinteken valósul meg. Vannak olyan elemei, amelyek testi (durvafizikai) szinten, vannak, amelyek mentális (finomfizikai) és olyanok, amelyek transzcendentális (lelki, nem anyagi) szinten hatnak. A létezés e három dimenziója folyamatosan hat egymásra. Így a fizikai test jógája az egészség fenntartásán túl elősegíti a finomfizikai sík tisztulását, a tudat megnyugvását, mindez pedig közelebb vihet a lelki dimenziók megértéséhez is.

Jógáról csak akkor beszélhetünk, ha az élet célját kutató ember az igazságra és az önmegvalósításra vágyva valamilyen, a hiteles jógairodalom által javasolt eszköz segítségével, rendszeres gyakorlás által, eltökélten halad az elérendő – nem anyagi – célja felé.

Friss hírek

Jóga Nyílt Nap 2020-08-21 18:49:59
A Jógik misztikus világa 2018-04-18 14:34:21
Köszönjük Nitai 2018-04-18 14:30:32

Cím

Mangala Jóga Stúdió
8200 Veszprém, Diósy Márton utca 2/E (bejárat a játszótér felől)
P: +36-30-421-8799