Az élet célja, az önmegvalósítás folyamata és a jóga közötti kapcsolat

Sokan sokféle okból kezdenek el jógázni. Általánosságban elmondható, hogy az emberek a jóga felé nem spirituális, hanem materialista okból fordulnak, pl.: szeretnének lefogyni, fáj a hátuk, derekuk, szeretnének a stressztől megszabadulni, méregteleníteni, stb.

De ahogy a egyre többet gyakorolják a jógát, észreveszik, hogy egy magasabb transzcendentális szintre kerülnek, és a jógaórán áthatja őket az itt és most tökéletességének érzése, és rájönnek, hogy a jóga sokkal többről szól, mint tornagyakorlatok végzése.

A jóga keletről jön, egy ősi spirituális folyamat. A jógázásnak több szintje van, nyugaton a mozgásforma, egészséges életmód, meditáció folyamata terjedt el, próbáljuk kihasználni a kedvező hatásait. A jóga valódi célja és értéke sokkal mélyebben van. Patangali jóga szútrákban leírja: a jóga azt jelenti, hogy lecsendesíteni az elmét, de ez egy másodlagos jelentés, az elsődleges jelentése "Kapcsolat Istennel".

Ez egy teisztikus -istenközpontú- tudomány. A védikus szentírások melyek abszolút szintről származnak, van benne lelki és anyagi tudás is. Arról írnak, hogy az ember a jóga útján hogyan jut el az eredeti helyzetébe, ahol örökkévalóan, teljes tudással és boldogságban él.

Ebben a világban az a probléma, hogy az örökkévaló természetünket nem annyira tapasztaljuk. A Bhagadad Gitaban van 5 fő kérdés és az első azzal kezdődik, hogy ki vagyok én, továbbá: honnan jöttem, mi az élet célja, hogyan lehet boldog az élőlény ebben az anyagi világban. Nem az anyagi test vagyunk, hanem teljes tudással rendelkező, örökkévaló, boldogsággal teli lelkek. Az emberi élet egy különleges állomás, ahol a olyan intelligenciával rendelkezünk, hogy egy felsőbbrendű tudásról tudunk információt szerezni. Az emberi élet az önmegvalósításra való, hogy az ember megtudja, hogy kicsoda, honnan jött, mi az életének a célja, és hogyan lehet megoldani az élet 4 nagy problémáját: a születést, a betegséget, az öregséget és a halált, és az a közötti ellentmondás, hogy mi örökké szeretnénk élni. A jóga szentírások arra próbálnak rávezetni, hogy mi lesz ezután az élet után., meg tudjuk élni ebben az életben a boldogsággal teli énünket, és hogy a halálunk végén ne keljen újra megszületni ebbe a szenvedésekkel teli világban. A fizikai test a szenvedés forrása. A jóga tudománya arra tanít minket, hogy hogyan tudunk megszabadulni ettől az anyagi testbeli kötöttségtől és hogyan tudunk egy örökkévaló gyönyörteljes állapotot elérni.

Friss hírek

Jóga Nyílt Nap 2020-08-21 18:49:59
A Jógik misztikus világa 2018-04-18 14:34:21
Köszönjük Nitai 2018-04-18 14:30:32

Cím

Mangala Jóga Stúdió
8200 Veszprém, Diósy Márton utca 2/E (bejárat a játszótér felől)
P: +36-30-421-8799